Schapendrijftraining is een goede keuze als je op zoek bent naar leuke interactie tussen hond en baas (en natuurlijk de schapen). Zowel voor de hond als de baas is er bij het schapendrijven een mooie rol weggelegd.
In het kort houdt schapendrijftraining het volgende in: de schaapjes eerst heel leuk maken voor de hond, daarna dit enthousiasme intemmen en als laatste volledige controle over de hond bij de schapen (op afstand).
Inhoud training
Als een hond 5 à 6 maand oud is kan hij al het eerste contact leggen met de schapen. Hij gaat dan nog niet trainen, maar je kunt het zien als een eerste kennismaking of een meeloopstage. Na 1 jaar begint het echte trainen.
We beginnen de trainingen altijd aan de lijn, later kunnen ze los gaan lopen. We starten met het aanleren van de basisprincipes, zoals het linksom en rechtsom lopen rondom de schapen. Dit doen we met behulp van een hokje waar de schapen veilig in kunnen staan. Later gaan we dit zonder hokje doen.
Dan langzaamaan leren we de hond drijven. Dit doen we in eerste instantie vanuit de 12-uurs positie. Hierbij sta jij aan de ene kant van de schapen en de hond tegenover jou aan de andere kant van de schapen. De volgende stap is de 6-uurs positie. Dan heb je de hond naast je staan en drijft hij voor je uit. Van het drijven en ophalen van de schapen tot het laten lopen van een parcourtje, uiteindelijk komt alles aan bod. We breiden dit steeds verder uit waarbij jij, naarmate je als baas meer controle over de hond krijgt, dit van een steeds grotere afstand van je hond oppakt.
Voor wie
Allereerst is het heel belangrijk dat jouw hond schaapjes leuk vindt (HEEL LEUK!). Er moet een klik zijn met de schapen maar vooral een focus op de schapen. Is dat in orde? Dan kijken we naar het volgende: staat jouw hond goed onder appel? Gehoorzaamheid is namelijk heel belangrijk tijdens deze training en toch wel de grootste basis. De hond moet niet alleen naar jou luisteren in rustige en normale situaties maar ook bij afleiding.
Bij de schapendrijftraining bij “Without Cookies” richten we ons niet perse op wedstrijden maar we volgen wel de officiële richtlijnen en technieken bij de training. Dus als het meedoen aan wedstrijden jouw interesse heeft dan is dit zeker mogelijk.