De aanschaf van een hond is een keuze die je maakt voor de komende 15 jaar. Natuurlijk wordt de ene hond ouder dan de andere, zo worden grote honden over het algemeen minder oud dan onze kleine makkers, maar ga er voor het gemak maar vanuit dat jullie 15 jaar aan elkaar verbonden zijn. Het is goed om te beseffen wat voor impact dat op jullie leven heeft.

Bedenk allereerst waarom je een hond wilt aanschaffen. Zijn het de kinderen die graag een hond willen? Of is het alleen de man of vrouw? Als het de kinderen zijn dan is het handig te realiseren dat kinderen heel grillig zijn en morgen alweer zijn uitgekeken op de nieuwe huisgenoot. Ook als dit anders is vraag je dan ook de volgende dingen af. Wonen je kinderen over 5 jaar nog steeds thuis? En zo niet, wat betekent dit dan voor onze viervoetige vriend? Wat doe je met de hond als je op vakantie gaat? En wat dacht je van uitlaten, wandelen met mooi weer gaat nog wel maar wat doe je als het regent of sneeuwt? Wanneer je alleen bent wat gebeurt er dan met de hond als je in het ziekenhuis terecht komt of nog erger, als je overlijdt? Is er qua financiën ook plek voor de hond? Het eten dat kan je er wel bij hebben maar er komen nog meer kosten bij zoals de dierenarts kosten (inenting ed.). Je ziet het al, er komt best veel bij kijken! Hieronder bespreek ik de belangrijkste overwegingen en stappen die je zou moeten volgen voordat je een beslissing gaat maken. 

Stap 1. Willen we binnen het gezin allemaal een hond en hebben we er tijd voor?

Bespreek de consequenties voor ieder lid van het huisgezin en maak afspraken. Als je alleen bent probeer dan met vrienden of familie afspraken te maken voor wanneer je op vakantie gaat e.d.

Stap 2. Wat willen we gaan doen met de hond?

Dit lijkt een rare vraag maar honden zijn over het algemeen gefokt met een doel. Zo willen herdershonden graag werken. Terriërs zijn over het algemeen eigenwijs. Als je alleen maar wilt wandelen kan je beter geen bordercollie nemen. Wil je agility gaan doen dan is een berner sennen geen goede match. Dus: eerst bedenken wat je zoekt in een hond!

Stap 3. Oriëntatie

Nu we weten dat we een hond willen en we de tijd hebben en ook weten wat we ermee gaan doen dan is de volgende stap het zoeken naar de juiste match. 

Stap 4. Ga eens kijken bij mensen met zo’n hond.

Op papier en in ons hoofd is er een perfecte match maar klopt die ook? Wees kritisch en kijk ook nogmaals naar de negatieve eigenschappen van je hond. Ga eens praten met eigenaren en kijk in je omgeving of ga eens langs bij een hondentraining in de buurt.

Stap 5. Gaan we voor een herplaatser of een pup?
Keuze fokker of herplaatsorganisatie.

Het lijkt niet zo belangrijk om je te verdiepen bij welke fokker of herplaatsorganisatie je een hond vandaan haalt. Toch is deze keuze bijna het allerbelangrijkste. Te veel partijen zijn alleen geïnteresseerd in het geld en niet in het welzijn van de hond. Wat zijn dan de signalen waar je op kan letten? Is marktplaats wel een goed forum of zijn alleen erkende rashond fokkers geschikt om een hond bij te kopen? Heel simpel gezegd marktplaats kan een goede plaats zijn om een hond te kopen en niet alle erkende rashond fokkers zijn geïnteresseerd in het welzijn van de pup. Zo geldt het ook voor herplaatsorganisaties; allen roepen om het hardst dat zij het welzijn van de hond hoog in het vaandel hebben staan maar toch zit er veel kaf onder het koren. Wees daarvan bewust en doe goed onderzoek!

Waar op te letten bij een pup.

Als je een pup aanschaft dan maakt het niet uit of het een rashond is of een mengelmoes. Belangrijk om te weten is dat de ouders of in ieder geval de moeder aanwezig is bij de pups. Ik ben zelf altijd blij als de eigenaar kritisch is en vraagt naar wat je met een hond wilt gaan doen en hoeveel tijd je kan besteden aan de hond. Vraag zelf welke training ze de eerste weken al krijgen en met wie de pups in contact komen. Als je een pup koopt die weinig of geen contact heeft met mensen zal je die in de weken nadat je deze hebt opgehaald willen confronteren met mensen (zie ook 8-12 weken fase). Wanneer een pup al vanaf zijn geboorte te maken krijgt met mensen, en dan met name kleine kinderen, zal deze veel socialer zijn dan wanneer ze achteraf en zonder mensen zijn opgegroeid. Ook is bench training in de fase dat de pup bij de fokker zit al een groot voordeel. Laat pups die langs worden gebracht of direct kunnen worden opgehaald links liggen. En ga het liefst een aantal keren langs om de pup te bezoeken.

Waar op te letten bij een herplaatser.

Fokker
Als een herplaatser kan worden opgehaald bij een fokker omdat het hondje is teruggebracht vraag dan om de reden van terugbrengen. Verder geldt hetzelfde als waar je op moet letten bij een pup.

Asiel
Asiel heeft voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat een hond wordt meegeven en ze zijn over het algemeen erg kritisch, persoonlijk vind ik ze zelfs te kritisch. 

Vraag in ieder geval de reden waarom een hond in het asiel zit. Beslis niet direct of je een hond wilt maar ga een paar keer kijken en vraag of je er een wandeling mee mag maken. Als je de minste vorm van twijfel hebt, kies dan een andere hond. Kies een hond niet omdat je hem/haar zielig vindt. De hond heeft hier niks aan en jij dus ook niet.

Organisaties die honden uit het buitenland halen.
Let bij de keuze van een organisatie goed op dat je een hond niet direct ophaalt van bijvoorbeeld het vliegtuig maar dat de honden eerst zijn gesocialiseerd in Nederland. 

Belangrijk om te weten is dat bijna alle buitenlandse honden een rugzakje hebben die bestaat uit angst. Daarom worden veel van deze honden al snel weggedaan. Dus kies bewust of je dit wel wilt en als je ervoor gaat geef dan niet op en geef zo’n hond een echte kans. Persoonlijk zou ik hier nooit voor gaan maar dit is uw keuze.

Persoonlijk advies

Weet je na het lezen van bovenstaande nog steeds niet wat je moet doen dan kan en mag je me inschakelen voor een persoonlijk advies. Hiervoor maken we een afspraak en dan ga ik met je in gesprek.